ماهنامه خط صلح – محصولات کشاورزی صادراتی ایران پس از صدور به چند کشور منطقه به داخل ایران عودت داده شدند. به گفتهی فعالان و کارشناسان این حوزه دلیل برگشت محصولات وجود باقیماندهی سموم و فلزات سنگین در این محصولات بوده. پیآمدهای برگشت محصولات متضررشدن کشاورزان داخلی و صادرکنندگان است که میتواند موجب بیاعتمادی به محصولات کشاورزی ایران در منطقه باشد. موضوع دیگر هشداری برای مصرف فراوردههای کشاورزی در داخل کشور است. همزمان با خبر بازگشت محصولات کشاورزی تلاشهایی در راستای انکار و توجیه موضوع از طرف برخی مسئولان و خبرگزاریهای دولتی انجام شد، اما واکنشهایی را هم در داخل کشور در پی داشت؛ ازجمله پدرام سلطانی، نایبرئیس سابق اتاق بازرگانی ایران در صفحهی توئیتر خود نوشت: «کشورهای دیگر یکییکی محصولات کشاورزی ایران را برگشت میزنند. آنها حافظ سلامت شهروندانشانند. هشتادوپنجمیلیون ایرانی با هشدار خارجیها آگاه میشوند که هر روز سم وارد بدنشان میشود. مردم اینگونه میمیرند یا بیمار و رنجور میشوند؛ هیچ مسئولی هم به روی مبارکش نمیآورد». همچنین حمدرضا فرشچیان، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران و از صادرکنندگان محصولات کشاورزی، از سابقهی وجود سموم در محصولات کشاورزی خبر داد و گفت: «موضوع باقیماندهی سموم مسئلهی جدیدی نیست و عمر آن به بیش از سی سال میرسد؛ البته در مقاطع مختلف نیز مباحثی در این زمینه صورت گرفته و سپس به فراموشی سپرده شده».
با افزایش جمعیت تلاش برای افزایش بازدهی زمینهای کشاورزی با کمک سموم، کود، دستکاری ژنتیکی و غیره صورت گرفت. در ابتدا از سموم و کودهای طبیعی استفاده میشد، اما با افزایش جمعیتِ بیشتر دیگر استفاده از سموم و کودهای طبیعی جوابگو نبود و کشاورزان به استفاده از سموم و کودهای شیمیایی روی آوردند. استفاده از سموم در کشورهای مختلف با استانداردهای دقیق و تعریفشدهی همراه با نظارت است. محصولات کشاورزی در هر کشور باید برای مصرف داخلی به صورت مرتب کنترل شوند تا سلامت مصرفکنندگان در خطر نیفتد و همچنین هنگام صادرات محصولات کشاورزی معمولاً در کشور مقصد این محصولات کنترل میشوند که از ورود محصولاتی که با استانداردهای آنها همخوانی ندارد، جلوگیری شود.
بالابودن سموم و وجود فلزات سنگین در محصولات کشاورزی صادراتی با نامهی مسعود بصیری، سرپرست دفتر توسعهی صادرات، به صورت رسمی تأیید شد. در متن نامهی بصیری آمده: «به دلیل بالابودن سموم و وجود فلزات سنگین در محمولههای کشاورزی صادراتی، به ایران برگشت زده شدهاند». همچنین در این نامه خطاب به صادرکنندگان آمده: «از این به بعد برای صادرات کلیهی محصولات کشاورزی علاوه بر گواهی بهداشتی، اخذ گواهی سلامت از سازمان غذا و دارو الزامی است و دستور اطلاعرسانی به کلیهی تجار و صادرکنندگان در این نامه داده شده». با تأیید این موضوع و با فرض بر اینکه از این به بعد برای محصولات صادراتی آزمایش و کنترل الزامی است، اکنون مشکل اصلی نبود آزمایش و نظارت بر محصولات کشاورزی مصرفی در داخل کشور است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر